
Но когато стомахът остане доволен (то всичко е до ума де, казват!), тогава главата рядко боли. Та за една от тези идейки ще ви говоря днес. Едната от тях беше да направя и аз най-накрая някакъв суровоядски сладкиш. Е, не стана съвсем такъв, защото 1. бюджетът ми е доста 'тънък' и 2. нямах време да се занимавам с доизкусурявания. НО при добро желание и тези двете могат да се развият, така че да се получи пълното благо - хем сурово, хем вкусно. Та, ето го моят суров чийзкейк. Казвам 'моят', защото не съм чела и спазвала нечия рецепта за неговото сътворяване, но пък несъмнено мислите ми са били повлияни от рецептите, които съм чела преди, отново в крачка.
Та, основата е от бланширани бадеми и фурми, чаша фурми и чаша и половина бадеми (зависи колко ви е голяма тавичка и колко сладко обичате). Бадемите сложих в кухненския робот, фурмите започнах да добавям една по една, след като бадемите вече бяха смлени. И така докато се получи вече по-лепкава смес, добра за оформяне на основата. Изсипах в тавичка и притиснах плътно към дъното. Оставих да се стегне, в хладилник най-добре.
После пристъпих към 'сиренето'. 'Суровоядско маскарпоне' измайсторих до голяма степен на око, в блендера. Сложих около чаша и половина слънчогледово семе, накиснато предварително за 3-4 часа. Вода, колкото да го покрие. Добавих малко сол (нали уж е сирене) и малко кафява захар, около супена лъжица. Сложих и сока на един лимон (нямах пресен, та ползвах концентрат, ама от хубавия, около 7-8 лъжици може би, доизкусурявах го на вкус). Прибавих и зехтин, но от този дето не мирише силно, най-добре щеше да е с шарлан, но в момента нямах. Получи се гъста смес, която изсипах върху основата. Разбира се пак в хладилник да стегне, като всеки чийзкейк.
За завършек исках да направя нещо като суров сос от нектарини, но просто нямах време вече, а и Ани завзе нектарините преди това. Та трябваше да го завърша с едно сладко от сливи, което имах отворено. Въпреки това импровизацията се получи добре и съм много доволна от резултата.
Дано и вие мислите така, когато си направите едно такова сладкишче. Bon apetit! :-)
Няма коментари:
Публикуване на коментар