Първото нещо, което правим с производните на кокосите, които си чупим у дома е да си направим бонбонки и шоколад. Ани много обича бонбонките, а аз й ги давам без никакво притеснение и дори с радост. Защото са сурови и натурални, а на вкус почти не се различават от такива направени с брашна, яйца, захар и т.н. А щоколадът е специалната глезотия на мама. Ето как ги правим.
Кокосови бонбонки
Изсипваме кокосовите стърготини в кухненския робот. Тук се работи основно на око. Количеството обикновено е толкова колкото се получава от 2-3 кокоса - около 150-200 гр. Сипваме какао - колкото какаово обичаме да е. Това е единствената несурова съставка. Могат да се правят и с рожково брашно, но за мен то има много специфичен вкус, към който така и не успяваме да привикнем. Пускаме робота. Прибавяме малко по малко накълцани на ситно около 10-15-20 фурми, пак зависи колко сладко искате да бъде. Сега ползвам едни ирански в кутийка, от новата реколта. Страхотно мармаладени са! Вече съм върл фен на фурмите в кутийка.... И тъй като на нас само с фурмите не ни е достатъчно сладко на вкус, слагам около 15, а накрая слагам и една лъжица мед. Ако стърготините ви са прекалено сухи и се притеснявате да не се чупят лесно бонбонките, бихте могли да сложите и малко овесено брашно, около 3-4 лъжици. Но при моите обикновено няма нужда. При оформянето на топчетата са леко ронливи, но като престоят след това в хладилника поне час-два, стават идеални и стегнати. Ние си ги хапваме само така, но иначе можете да им сложите глазура, като например от следващата рецепта за шоколад, или да ги ползвате за украса на торта, като таки, която ще ви покажа в следващата публикация.
Шоколад от кокосово масло
Готовите тарелки |
Няма коментари:
Публикуване на коментар