Страници

събота, 2 април 2011 г.

Суши у дома

 И като сме на японска вълна - ето какво си завихме с Анита и Иван последният път... Наплюскахме се яко! (Особено аз...)

маки, хосомаки, урамаки, нигири суши
маки
урамаки
нигири с тамаго, сьомга и пъстърва

 Ето и съпровождащите "елементи":

пръчки, японски соев сос, уасаби
И тъй като и аз до неотдавна не знаех що за щуротии са тия японизми, прилагам и речник за който помогна поназнайващата японски моя колежка и приятелка Анита Каменова. 

суши - ориз с оцет; при приготвянето на ориза се използва оризов оцет
нори - вид ядливо водорасло; името се използва като нарицателно за корите от нори в които се завива суши
маки - навито суши; суши навито с помощта бамбукова рогозка (макису)
хосомаки - малко маки
урамаки - обърнато отвътре навън маки
футомаки - дебело маки
нигири - суши направено на ръка
тамаго - яйце; японски сладък омлет, който се приготвя по специален начин, за да получи форма удобна за рязане и използване в суши
уасаби - японски хрян; името се използва като нарицателно за хряновата паста която се използва за суши и съдържа японския хрян

Ето един много добър блог на български, който обяснява в малко повече детайли видовете суши. Браво на автора!

Няма коментари:

Публикуване на коментар