Страници

четвъртък, 8 септември 2011 г.

Домашен английски 'пикъл' - Homemade English pickle

   Ето я и моята рецепта за домашен английски 'пикъл'. Не се наемам да преведа тази дума още на български, тъй като стандартния превод - туршия, няма почти нищо общо с това, което англичаните разбират под тази дума. В общи линии, пикълът е един вид овкусител за сандвичи и меса, който се приготвя подобно на нашата лютеница, но от различни видове зеленчуци (понякога и плодове), с прибавени лук, оцет, захар, сол и подправки. Резултатът е един доста силен, но много приятен кисело-сладко-солен вкус, който се комбинира най-добре в сандвичи с различни видове меса. Повечето пъти зеленчуците са нарязани на малки парченца, но в последно време стават все по-популярни пасираните варианти във вид на сос, за още по-лесно разстилане по целия сандвич.
   Та, моят първи домашен пикъл беше със зелени домати и лук.

3 кг зелени домати
1 кг лук  
3-4 моркова
шепа морска сол
750 мл ябълков оцет
1 кг захар (аз използвах кафява)
1/2 ч.л. черен пипер (аз май сложих повече)
3 с.л. къри
3 с.л. синапено брашно (аз си смлях синапени зърна, които имах, тъкмо правех и новата горчица)

   Доматите и лука се нарязват на малки кубчета, посоляват се със солта, разбъркват се добре и се оставят да престоят една нощ на стайна температура. Сутринта отделената течност се отцежда. Прибавят се и морковите. Слагат се в тенджера и се добавя 3/4 от оцета. Слага се на котлона да заври и ври 10-тина минути. Слага се и захарта и се оставя да къкри, докато зеленчуците омекнат добре. Ако искате по-твърди зеленчуци, варите по-кратко, но като цяло не повече от час, като бъркате добре периодично, за да не загори. Останалият оцет се смесва с подправките и заедно се изсипват към сместа. Къкри още 5 минути и се бърка, докато се смеси добре. След това се сипва в буркани и затваря. Бурканите се варят 10-15 минути за херметизация.

Да ви е сладко!

*Това е принципно пропорцията на продуктите, аз нямах толкова домати, пък и не исках да правя толкова голямо количество, та просто разделих всичко на три и го направих така.   

Няма коментари:

Публикуване на коментар