Страници

понеделник, 3 септември 2012 г.

Днес сготвих... (2)

   Днес сготвих... Патладжанени пицички (ей, това ако не е име да ти върже езика на фльонга!).

   Никой у дома не обичаше патладжан. До неотдавна. Аз го възприемах като не толкова долюбваната добавка към кьополу и гювеч. А сега, вече няколко седмици подред готвя по веднъж патладжан.  У нас тази рецепта вече е хит.


   Малко предистория - Когато живеехме в Ирландия преди години хазайката ни правеше рецепта подобна на тази, но включваше едно предварително запържване на тиган с всяка филийка патладжан потопена в яйце. Можете да си представите, че това освен неполезно е и доста времеотнемащо - време, което не мога да си позволя да отделя за готвене в момента.
   Та след като бях казала тази рецепта от ирландско на майка ми на нея й хрумнала друга идея, после на мен пък му хрумна друго подобрение и така дойдохме до този вариант, който освен, че е доста вкусен, е много лесен и бих казала почти изцяло полезен. (Малко имам резерви за кашкавала, но като е от хубавите не е чак такава болка за умиране предполагам, при положение, че не се яде толкова често и количеството не е много.)
  Е, след тази дълга прелюдия, ето я и съвсем простата рецепта.

4 средно големи патладжана
             (в зависимост колко ви е голяма тавата в която ще печете)
сол
две глави лук (може и една) 
2 скилидки чесън (може и без, ама е по-вкусно с него)
голям буркан домати
              или едно купено пюре, картонена опаковка от 500 гр.
200-300 гр. кашкавал
подправки по желание


   Нарязвам патладжана на филийки, осолявам и оставям в купа да си пуснат черния сок (поне половин час). подреждам филийките върху скаричката на тостера/скара и ги пооопичам леко от всяка страна. Трябва да са поизсъхнали, но не меки. Подреждам в тавичката намазана с олио.       Междувременно в тиган слагам чесъна и лука, добавям доматите и подправките (босилек, риган, на кой каквото му харесва с домати). Последният път го правих с купено пюре и понеже се притесних дали количеството сос ще ми стигне, прибавих и замразена царевица към него още в началото - стана много добре. Оставям да се извари соса. През това време си върша друга работа (хем чакам сос, хем се пекат филийките патладжан на които не се налага да бая. :-)    След като е готов сосът и филийките са подредени в тавата, на всяка филийка слагам по голяма лъжица от соса, така че да покрие, но да не излиза извън филийката. Настъргвам кашкавала в чиния и гледам да разпределя по едно снопче върху всяко парче, а не да покривам нацяло всичко. Мятам във фурната на печене само отгоре за 15-тина минути колкото да се разтопи и запече кашкавалът. И сервирам със салатка. Ммммм...

Хубавото на това ядене е, че може да се направи "заготовката" по-рано през деня или дори предната вечер. И като се приберем да запечем само с кашкавала, докато правим салата и да седнем на масата.





Няма коментари:

Публикуване на коментар