Кийш в наши дни всъщност е една голяма тарта или пай със солен пълнеж обаче, който е базиран на яйца, мляко и сметана, като към тях се прибавят други пълнежи по избор - салами, меса, кашкавал, гъби, царевица, домати, лук, маслини, всякакви зелении като спанак и т.н. Да не говорим, че човек и откъм подправки може да се развихри.
Тестото се прави много лесно. В общи линии е само масло, брашно, малко сол и малко студена вода. Аз поне така го правя. В някои рецепти използват и яйце, но аз не съм опитвала. Мотото ми винаги е било "Колкото се може по-лесно, стига да е вкусно". Та, маслото и брашното се втриват с пръсти едно в друго, докато се получат малки трохички. Добавя се по-мъничко студена (дори ледена) вода, докато се оформи тесто. Охлажда се в хладилник за половин час. Изважда се, оставя се 15 минути навън и след това се разточва на тънка (около 5 мм) кора с която се застила формата за печене (предварително намазана с масло, разбира се). Надупчва се с вилица и се посипва със сух грах или боб (за по-добре екипираните има специални дървени зърна за печене), за да не се надига тестото. Пече се около 20-тина минути. После се слага пълнежа и се пече до готовност.
tamsbestrecipes.com На този сайт има и страхотна рецепта без сметана, че и без мляко дори. Гарантирано ще се опита! |
Една от най-известните рецепти е Quiche Lorraine - кийш от областта Лотарингия. Той се прави с яйца, сметана, кашкавал, бекон и мъничко ситно нарязан лук. Още едно МММ..., този път голямо... Е, калорийно-нездравословна бомба си е, ама пък един път в годината си струва човек да се отпусне малко. Аз му викам - храна за душата. J
Дано и вие хапнете нещо ммм- днес. Кийш може би?
Няма коментари:
Публикуване на коментар