Страници

понеделник, 5 ноември 2012 г.

Истината е в кокоса



Преди разглеждах кокоса като странен „плод”, който може да се ползва за украса и разни арт-инсталации. Единствената причина поради която съм се замисляла как се „отваря” е била като съм виждала чаши направени от черупката му или аксесоари към играчки, например люлка за малка кукла.

Взаимоотношенията ни обаче еволюираха с времето и сега винаги се оглеждам за кокоси като пазаря, винаги търся добри оферти и по-свежи плодове. Всъщност, да ги наричаме плодове е доста неправилно. Кокосът е ядка, и то каква!

Ще кажете – какво ги правиш тия кокоси? Ами, ще ми трябват няколко поста да изброя всичко...

Да започнем с избора.

Добре е да се търсят колкото се може по-свежи ядки. Повечето пъти по-наситеният кафев цвят говори а това. Но най-важното нещо е дали ядката е без нарушена цялост. Когато я разклатитев до ухото си трябва да се чува бълникане, защото това значи, че сокът е все още вътре. Колкото по-тежък е кокосът и по-слабо, глухо бълникане се чува, толкова по-добре. Идеята е да е максимално пълен със сок.

Отварянето си има трик.

Едното от трите „очи” на кокоса е достатъчно меко, за да може да се пробие без усилие с обикновен нож. При пробиването се чува едно „цссст”, все едно се отваря кенче с напитка. През него можете да извадите сока от кокоса. Следващите стъпки включват една по-яка отвертка, която можете да промушите през дупката, докато стигнете отстрещната стена. След това удряте с малък чук или с дръжката на здрав нож срещу отвертката докато тя излезе от другата страна. Следва още малко „млатене” по страните, докато се разчупи така, че месото на ядката да се отлепя от черупката. Аз лично после го измивам добре и ако имам време го понакисвам няколко часа във вода. Кафявата кора се обелва и се ползва само бялата месеста част.

стърготини и масло
Продуктите” оттук нататък са два.

След като вече сте си изпили вътрешния сок (ммм, вкусотия!...) идва времето на машинната обработка. Тук ще ви трябва или сокоизтисквачка или блендер. Ако имате сокоизтисквачка просто минавате парчетата кокос като всеки друг плод. Съберете маслото в бурканче, а остатъкът са идеалните кокосови стърготини. Сложите ли бурканчето в хладилника получавате твърдо кокосово масло, което е прекрасно на вкус и може да ползва за шоколад, сурови кейкове и торти, както и за мазане на бисквити, палачинки, та дори филийки. Ако нямате сокоизтисквачка, нарежете месото на по-малки парченца и сложете в блендер с обилно количество вода, така че месото по-скоро да плува в нея. Блендирайте и след това прецедете през фина цедка или тензух. Млякото сложете в буркан или купа и оставете в хладилника. Когато се охлади, маслото ще се отдели от водата и ще оформи втрд пласт над нея. Отделете го от водата и ползвайте по предназначение. А добре отцедените частици „разрошете” в една купа и оставете да поизпръхнат – те са пак кокосови стърготини, идеални за бонбони, сладкиши, украси, абе... каквото се сетите.


В следващите постове ще следват рецептите. :-)

1 коментар: