Страници

четвъртък, 8 ноември 2012 г.

Тортата за тати

Това заглавие почти стана скоропоговорка... :-) За рождения ден на Ники реших да съчетая няколко мои идеи плюс разни неща, които прочетох из нета и да направя торта. Слава Богу, повечето гости я харесаха много, получи се много лека и свежа. Аз самата бях много доволна.

Та, да започнем с блата. Направих го от сместа, която ползвам да направя бонбони (от предната публикация) - кокосови стърготини, какао и фурми. Притиснах добре сместа във форма за торта и подравних. Оставих в хладилника да стегне. Като цяло тортата се прави бързо, само че няколкото стъпки са разкъсани от време за изчакване да стегнат отделните блатове.

Преди да започна бях накиснала 200 гр. кашу за 8-10 часа. Сложих го в блендера и прибавих половин чаша прясно изцеден сок от лимон, който можете да замените с портокал, ако не обичате киселичкия вкус на лимона. Всъщност това се оказа единствената критика към тортата от 2ма от присъстващите, които не си падат по тази комбинация. Сложих още половин чаша разтопено кокосово масло и половин чаша мед. Прибавих и половин ванилова есенция и малко какао. Получи се много гладка смес. Изсипах върху блата и оставих да се стегне няколко часа.

Най-горният слой направих пак в блендера с 2 плода авокадо, мед на вкус (колкото ви е сладко, аз слагам около 4-5 лъжици...), половин до една чаша портокалов сок в зависимост колко ви е твърдо авокадото (можете да заместите и с някакво мляко) и 2-3 лъжици какао. И пак изсипах и оставих да стегне. Когато я извадих обаче от формата, средният пласт се разплу леко настрани и не стоеше стабилен. Затова реших да сложа за няколко часа във фризера. След 5-6 часа беше стегнала толкова, че да се реже и сервира идеално, но без да е замръзнала изцяло. Украсих с топчета от бонбоните, като запазих малко тесто от блата за тях. Освен това поръсих с малко заделени стърготини и корите на използвания портокал. Получи се точно както трябва да е - лека и прекрасна. :-)

Снимките ги правих по-късно, когато вече парчетата бяха замръзнали напълно и затова топките и самият блат са заскрежени. Не се сетих и да отрежа парче начисто, за да се види колко добре се открояват блатовете един от друг и колко ефектни са.

И страшно ни хареса! Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар