Страници

четвъртък, 8 ноември 2012 г.

Бонбонките на Ани и шоколадът на мама


Първото нещо, което правим с производните на кокосите, които си чупим у дома е да си направим бонбонки и шоколад. Ани много обича бонбонките, а аз й ги давам без никакво притеснение и дори с радост. Защото са сурови и натурални, а на вкус почти не се различават от такива направени с брашна, яйца, захар и т.н. А щоколадът е специалната глезотия на мама. Ето как ги правим.

Кокосови  бонбонки

Изсипваме кокосовите стърготини в кухненския робот. Тук се работи основно на око. Количеството обикновено е толкова колкото се получава от 2-3 кокоса - около 150-200 гр. Сипваме какао - колкото какаово обичаме да е. Това е единствената несурова съставка. Могат да се правят и с рожково брашно, но за мен то има много специфичен вкус, към който така и не успяваме да привикнем. Пускаме робота. Прибавяме малко по малко накълцани на ситно около 10-15-20 фурми, пак зависи колко сладко искате да бъде. Сега ползвам едни ирански в кутийка, от новата реколта. Страхотно мармаладени са! Вече съм върл фен на фурмите в кутийка.... И тъй като на нас само с фурмите не ни е достатъчно сладко на вкус, слагам около 15, а накрая слагам и една лъжица мед. Ако стърготините ви са прекалено сухи и се притеснявате да не се чупят лесно бонбонките, бихте могли да сложите и малко овесено брашно, около 3-4 лъжици. Но при моите обикновено няма нужда. При оформянето на топчетата са леко ронливи, но като престоят след това в хладилника поне час-два, стават идеални и стегнати. Ние си ги хапваме само така, но иначе можете да им сложите глазура, като например от следващата рецепта за шоколад, или да ги ползвате за украса на торта, като таки, която ще ви покажа в следващата публикация.

Шоколад от кокосово масло
Готовите тарелки
Разтапям чаша кокосово масло в гореща вода. Не си играя да слагам тенджерка на котлона, а стоплям кана с вода и я наливам вряла в един тиган. В него слагам по-дълбока купичка, която държа с ръкавица и леко разбърквам, докато се разтопи кокосовото масло. Към средата на разтапянето слагам и кафява захар мусковадо, около 2 пълни супени лъжици. Започвам да бъркам енергично с бъркалка за яйца. Когато захарта се разтопи добре, добавям и какаото. То е на вкус. Аз обичам наситен вкус и слагам към 2-3 с.л. какао. Разбърквам хубаво, докато всичко стане една хубава, лъскава, леко сгъстена течност. Така може да се ползва и като глазура на каквото ви хрумне. Аз лично после слагам стафиди и/или сурови какаови парченца в едни тарелчици и изсипвам сместа бавно и внимателно. Може да изсипете и в бурканче или да добавите и всякакви млека или добавки като стърготини от лимон, портокал, ванилия и въобще каквото ви дойде на ум. След няколко часа в хладилника се получава шоколад, който е по-мек от купешкия, но пък сто пъти по-хубав, че и по-евтин. :-) 






Няма коментари:

Публикуване на коментар