Страници

петък, 26 октомври 2012 г.

"Бавна тенджера", "уред за бавно готвене", "слоу кукър" (slow cooker) или "крок-пот" (crock-pot)

   Отдавна мисля да ви "представя" чудото наречено "slow cooker" или "уред за бавно готвене". Баща ми го нарече "бавна тенджера" :-). Досега се въздържах, защото аз моят си го донесох от Англия преди повече от 5 години, а тук можеха да се намерят само апокрифно, от магазините за преоценена английска стока. Сега обаче това чуденце взе да навлиза на пазара и мисля, че е време да ви споделя някоя и друга тайна с него.
   Какво представлява всъщност? - Ами едно керамично гърне с нагревател с много ниска мощност, обикновено не повече от 250 W.
Каква му е идеята? - Да готви бавно, с часове.
Какво може да се готви в него? - Почти всичко, от яхнии и манджички, през печено месо и бобец, до мляко с ориз, крем карамел и дори сладкиши. Последно открих, че различни хора го ползват даже за заквасване на мляко!

Бонусите са, че не се нуждае от наглеждане и с бавното си готвене прави дори най-жилавата кокошка и най-трудния за увиране боб да се топят в устата. Не се шегувам! Докато живеехме в Англия си купувахме едни малки маломерни пиленца, които след 10 часа на ниска степен не можеха да се отделят костите от месото, защото се разпадаха. А бобът ми - без предварително киснене и занимавки, след 8 часа вътре вече почти е към разкашкване.

Принципът е, че сутрин отделяте 10 минути преди да излезете за работа и бухвате всичко в малкия готвач. Заливате със сгорещена течност (вода, вино, бира, бульон - в зависимост какво ще готвите). Вечерта, когато се приберете, кухнята ухае на топло сготвено ядене, а вие само трябва да скълцате една салатка и да седнете на масата. Идеята е да ви спести време и усилия, а на масата все пак да има домашно сготвена прясна храна. Новите уредчета имат и функция да поддържа яденето само топло, но аз си карам с моя и без тази "екстра", не ми се струва чак толкова необходима. Едно стандартно малко слоу кукърче може да се вземе само за 30-тина лева от английските магазини. А в наши дни не всяка домакиня може да отдели 100 лева много лесно. Но, ако можете - струва си! 

Малките ми тайни в готвенето с него -
   Не винаги нужно да покривате всичко с течност, за да се сготви. Едни от най-хубавите ми печени пилета си покъкрят в него към 4 часа на висока степен или 8 на ниска (за вечеря след работа) само с пръст вода и малко подправки. А за коричка от всички страни после ги запичам за 20-тина минути на силна фурна само отгоре.
   Освен това, празното пространство над месото винаги може да се уплътни с няколко цели картофа. Слагам някоя жилава кокошка, наливам вода и върху нея подреждам добре измити цели картофи с кората. Оставям 8 часа на висока степен и после - стой та гледай. :-) 
   За най-добри резултати - НЕ слагайте подправките в началото! Каквото и да готвите, ако сложите подправката в началото тя видоизменя цвета и вкуса си, и повечето пъти откривам, че не прави храната по-вкусна, а дори напротив - понякога дава по-странен аромат. Затова за мен лично е най-добре да се започва само със сол, чесън, лук. Всичко останало слагам щом е готово. Изключвам уреда, слагам подправките, разбърквам леко и оставям още 15-20 минути на затворен капак, тъкмо докато направя салата и сложа масата. И за да не съм голословна, ето и последното ми бобче с домашно ярешко. (Да са живи и здрави баба и дядо!)


   А най-новото ми откритие с него са десертите. Идват ви гости и се чудите как ще смогнете да сготвите, че и десерт да има. Вместо да даваме пари за някой готов боклук от магазина, защо да не сложим един крем карамел или пък едно необикновено мляко с ориз? Опитайте да му сложите течна сметана (растителна е дори!), една течна ванилия "Butter vanilla" на Йоткер, малко портокалови кори и стафиди. И го сервирайте топло с топка сладолед отгоре. Ммммм... голямо въглехидратно изкушение! Да не говорим за топлия шоколадов пудинг, който направих в него и сервирах по същия начин със сладолед. Още ми се пълни устата като се сетя... (Тия неща само за гости се правят у нас!) И така не само имате пресен, домашен десерт, не само не ви е отнело никакво време, защото само сте сложили всичко и сте го оставили да се готви сам, ами на всичкото отгоре и гостите ви са ахнали, впечатлени от вкусовото пиршество.

Има ли някой, когото още не съм убедила, че това уредче е страхотно? :-) За протокола, в новия ни дом смятам да се пренеса само с него и един газов котлон, а готварската печка може да почака. :-) 

2 коментара:

  1. Днес ни донесоха слоу кукъра от Амазон и се започна голямото готвене. После ще гледам кантара.

    ОтговорИзтриване
  2. Много ви благодаря за тази техника, която тук ни показвате и най-важното я описвате правилно и подробно, така, че да ни започнете и нас. На скоро разбрах за тази технология и ми се иска да я опитам тези дни. Много е трудно всеки един ден почти да измисляш какво да се сготви за семейството, особено ако в него имаме повече мъже, които знаем, че без месо не приемат основно хранене или поне така са повечето. Ще се радвам ако продължавате да ни пишете и показвате храни, дано и при мен се получи вкусно.

    ОтговорИзтриване