Страници

неделя, 27 февруари 2011 г.

ДОБРАТА майонеза или иначе казано THE mayo :-)

Има най-различни рецепти за правене на суровоядска майонеза, едни от тях с готово бадемово мляко, други започват рецептата само с бадеми, имаше и варианти с кашу или авокадо. С кашуто се получи интересна смес, но ние решихме да я кръстим суровоядски хайвер, защото много повече наподобяваше хайвер, рецепта за него ще дам после. А авокадото още чака да стане на майонеза, не успях да стигна до него.

Та след като изпробвах 3 рецепти досега, ето какво се получи най-добре според нас -
Необходими съставки:

1 чаша бадеми (накиснати и обелени)
1/2 чаша вода
2 с.л. ябълков оцет (в едната рецепта пишеше 1/2 изцеден лимон, но аз нямах тогава лимон под ръка, следващият път ще опитам с него обаче)
1 малка скилидка чесън (ако не обичате може и без него предполагам)
1 ч. л. морска сол (аз сложих нея, че с такава готвя, но иначе мисля че ще е около 1/2 ч.л. сол, това е и до вкус разбира се)
1 с.л. лук на прах
1/2 ч.л. синап на прах (ако не можете да намерите тези двете лесно, а ви сърбят ръцете за една майонезка ви съветвам да опитате и без тях, надали ще е проблем, ние си падаме по подправките, а и бяхме в Карфур където се оказа, че имат много добре представен щанд с голямо изобилие от тях и нямаше как да не изпълним всички заръки от рецептата просто... :-)

1 1/2 чаша олио или зехтин (или и двете, аз смесих 3 части зехтин и 1 част олио; разбира се по-добре е само със зехтин, въпрос на джоб, ако питате мен)

Начин на приготвяне:

Всичко без олиото се изсипва в блендера и се разбира първо малко на слаби обороти, после по-дълго време на високи. Също като млякото. Когато сместа изглежда достатъчно хомогенна се маха капакът и се налива бавно олиото на тънка струйка, докато блендерът работи. Това се прави, за да не се отдели олиото от млякото. После оставяте още малко да ги пообърка на най-висока степен и готово.

* Истинският вкус и консистенция на майонезата ще бъдат ясни чак след като престои поне няколко часа в хладилника. Най-добре в стъклен буркан. Никак не е за подценяване това време. Промени се страшно много. И то към все по-хубаво! 

Ами - ENJOY! :-) 









4 коментара:

  1. Успех с новото начинание!!! Тази рецепта на майонеза с бадеми звучи страхотно. Определено ще се пробва!!! :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Мда, със сигурност си заслужава. Кажи какво мислиш като я опиташ! :-) Ще се радвам да чуя.

    ОтговорИзтриване
  3. а колко време издържа в хладилник?
    (ако имаш наблюдения)

    ОтговорИзтриване
  4. Дават я до две седмици. Аз съм я държала поне 1 без проблеми. Дори може да е било и повече.

    ОтговорИзтриване