Страници

четвъртък, 5 май 2011 г.

Нектар от агаве

Исках да намеря нещо, с което да подслаждам част от храната на Ани, но не исках да е захар. И тъй като мед не може, след малко ровене попаднах на агавето. Първо, ето малко информация за него.

Агавето е растение наподобяващо кактус. Расте основно в Мексико, тук там се среща в САЩ и Централна Южна Америка. Има много видове агаве, много от тях се използват като декоративни растения, от рода на юката. Нектарът от агаве (*тук го наричат още сироп от агаве) е сладък, наподобява сладостта на мед, но е по-рядък и с по-карамелен вкус. Има светъл и тъмен сироп (light и amber), като светлият има много нежен вкус, а тъмният повече наподобява този на карамел. Доста прилича и на кленовия сироп. Нектарът може да е топлинно преработен или суров (обработен при по-ниски температури, за да се запазят повече от хранителните му вещества).

Аз лично поръчвам от Щатите суровия нектар, тъмния amber вариант. Скъпичък е, но го даваме само на Ани и една бутилка я ползваме няколко месеца. Аз го използвам главно за нейните овесени ядки сутрин. Много е подходящо и страшно вкусно. Ако беше малко по-евтин щях да го ползвам и за нас постоянно. Има прекрасен вкус и мирис. От тези дето можеш да се "дрогираш" на тях. :-) (Това в кръга на шегата.) Всички на които ъм дала да опитат досега се напълно съгласни.

С голяма радост вчера открих, че всъщност вече се продава и в България. Засега съм намерила само светлия вариант, но пък е немски и е BIO сертифициран. Едното място е в магазини DM - шишенце от 250 мл е малко под 7 лева. А на сайта на My Organic Market видях, че го има още по-изгодно - 16,50 лева за цял литър! :-)

http://www.bioslunceluna.com/shop/sladki-neshta/sirop-ot-agave-green-bio.html

Страхотно, нали!

Няма коментари:

Публикуване на коментар