Страници

понеделник, 2 май 2011 г.

Mr. Muffin

До този момент през живота си сигурно съм направила поне около хиляда - две хиляди мъфина. Това са онези малки кексчета в хартиени чашки, които обикновено са много вкусни и обичани от всички. Преди доста години наша добра приятелка англичанка ме научи как да ги правя и ми подари цяла книжка с идея за разнообразни вкусове. Аз вече знам наизуст основната рецепта и експериментирам с вкусове и пълнежи. Изкуших се да си купя хартиени чашки преди известно време и миналата седмица реших да спретна едни мъфини. Ето как ги правя аз:

мъфини със стафиди, ябълки и канела
суха смес:

250 гр. брашно (обикновено 2 чаши)
1 бакпулвер
1/4 ч.л. сода
щипка сол
100 гр. захар (около половин чаша)
сухи добавки или парченца плодове по желание - 
ядки, стафиди, парченца плодове, портокалови кори, ванилия, канела, какао, шоколад (каквото ви душа иска, стига да не е течно)

мокра смес:

90 мл. олио
1 яйце
200 гр. мляко (обикновено 1 чаша)
мокри добавки по желание - 
есенции, мед, ром, сок от портокал (когато е нужно да се сложи по-солидно количество, като сок или ром, се отнема малко мляко)

Смесите се разбъркват поотделно с лъжица. Мократа се изсипва при сухата и отново се разбърква с лъжицата, бавно и най-добре в една посока. Във форма за кексчета се нареждат хартиените кошнички и в тях се сипва сместа. Пълнят се до не повече от 2/3 от кошничката. Могат да се напълнят до половината и в средата да се сложи парче твърд конфитюр, цял плод от конфитюр, мек шоколад и след това да се допълни до 2/3. Но трябва да сме сигурни, че сместа е обвила пълнежа от всякъде, за да не залепне отстрани при печенето. Печем на предварително загрята фурна, докато клечка за зъби или шишче излязат чисти от тестото, без да има полепнало то тях още тесто. 
топингът е от белтък и захар
Соленият вариант на мъфините също много се харесва. Просто махаме захарта, слагаме малко повече сол и сухи солени добавки - сирене, кашкавал, нещо месно, чубрица и т.н.
Пълнежите са по въображение. Топингът също. 

Да ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар