Страници

сряда, 1 юни 2011 г.

Хлябът - решението

   Щях да поотложа публикуването на това какво намерих като решение за заместител на купешката мая, докато успея да го синтезирам малко по-добре. Но коментарът на Аелис ме провокира да го направя час по-скоро, пък било то и по-разхвърляно. Благодаря ти, Аелис! Харесвам хората на които им пука. 
   Решение за домашен хляб без изкуствена мая има. Ще кажете - ти откри Америка... Напълно съм наясно, че хляб се е яло и преди да дойдат химичните екперименти и фабриките. Откритието ми всъщност беше, че е лесно да си направиш такъв хляб. Защото в наши дни, ако нещо не е лесно и що годе бързо, просто няма как да смогнем да го правим всеки ден. А то се оказа много по-лесно, отколкото си представях. Трябва само желание всъщност.
   Начините са в общи линии 2 - хляб със сода (пак има малко химия, но аз бих я квалифицирала като що годе безобидна) и най-натуралният - хляб с домашна жива закваска, която се прави само от брашно и вода. Останалото го вършат микроорганизмите около нас. Аз вече втори ден правя своята по насоките на Василена Доткова ето тук - това е една майка написала една страхотна книга "Близо до бебето", която аз открих, докато бях бременна. Аз 'изповядвам' много от нейните разбирания и бях много впечатлена и от блога й. Тя го е описала страхотно и мисля, че няма смисъл да преписвам и преповтарям. Аз си сложих вчера закваска и мисля, че вече съм завъдила гадинките. Днес си ги нахраних. Надявам се да продължат да се развиват добре. Веднага щом опека първия си хляб и аз ще публикувам снимки. 
   Засега обаче мога да ви предложа рецепта от първата предложа опция за соден хляб. Супер лесен за правене, без месене и само за 10-тина минути. Ето моята блиц рецепта:


1 с.л. сода бикарбонат 
1 с.л. оцет
3 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
1 ч.ч. бяло брашно
1 ч.ч. пълнозърнесто ръжено брашно
хладка вода колкото поеме


Брашното в купа. Правим кладенче. Содата в оцета, после в кладенчето. Всичко друго също. Бъркаме до тесто. На топка с ръце. Тава с хартия за печене. Слагаме в желана форма. Кръгло, разтеглено... Мажем със зехтин. 2-3 нареза отгоре с нож. Да не се нацепи. Загрята фурна. 30-40 минути. Пръскаме с вода. Покриваме с хавлия. Изстине ли - ядем с охота. Кимаме одобрително. Ха, дано!


Снимки сега нямам, но ще гледам да направя скоро.

10 коментара:

  1. Ради, браво на теб, че така бързо си намерила решението! Почнах да чета блога от линка и още названието на този хляб ми удари едно-две звънчета. Хората не просто са го консумирали, а са го възпявали и в много фолклорни мотиви:

    - Слънчице мило, мамино,
    защо се, слънце, забави,
    та ти вечеря изстина,
    вечеря - крава ялова
    и девет пещи кисел хляб?

    от http://liternet.bg/folklor/sbornici/lirika_epos/43.htm , иначе познато като задължително в прогимназиалния учебник по литература ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Супер попадение! Напълно съм уверена, че ще има още случаи на възпяване на тази хилядолетна традиция в родния ни фолклор. Което отново ме кара направо да се срамувам, че не съм се усетила по-скоро. Ама нейсе, по-добре късно, отколкото никога нали така? :-)

    ОтговорИзтриване
  3. И аз се запалих по квасения хляб още преди две години. И ако първите хлябове ми бяха доста твърди и меко казано странни, след няколко опита, от фурната излизаше истински деликатес, мек, ухаен, здравословен...За съжаление от доста време на сам не съм правила квас, но може би пак ще започна. Доста време отнема правенето на хубав квасен хляб: мин. 20 минути месене, двойно втасване,постоянна грижа за гадинките...но предполагам,че може да се омеси наведнъж повечко тесто и да се пече веднъж седмично, както баба ми са правили преди години :)

    Ще следя с инетерес твоите постижения в правеното на квасен хляб :) Може да си направим една среща във варна за обмяна на опит :)

    Янина

    П.С.
    Ако имаш нужда от съвет: моят опит показа, че най-важното в правенето на хляба е да се постигне оптимална твърдост на тестото: не трябва да е прекалено твърдо(защото хляба става като камък), а по-скоро мекичко (но не прекалено меко и лепкаво).

    ОтговорИзтриване
  4. Радослава, и аз четох за домашният квас - работя на смени и не знам дали ще ми е възможно да направя, но ще опитам - то веднъж да успея, после ще е лесно;).
    Хляб със сода съм правила, харесва ми, ще пробвам и твоето предложение - само се чудя дали ще стане в машината за хляб...

    ОтговорИзтриване
  5. Аелис, ти защо мислиш, че е трудно да се 'направи' домашен квас? Само се слагат вода и брашно в една купа и се разбъркват. После чак след 24 часа се маха половината и слага пак толкова. Струва ми се, че трябва да стане дори с работа на смени. Но може да греша, разбира се.
    За соден хляб в машината - няма да се получи с обикновена програма, защото тя меси сума ти време. А той не се меси. Само се смесват съставките в купа и толкова. Готовата топка направо се пече. Звучи като да отнема доста време, но всъщност не е така. Ако го забъркаш и сложиш да се пече преди да започнеш да готвиш, докато приключиш той ще е готов. И не изсъхва така бързо като другия хляб т.е. може да се направи малко повече, ако консумирате повечко. Успех!

    ОтговорИзтриване
  6. Радост, тази статия за маята я бях чела отдавна, но прочетох отдолу коментарите и съвсем се обърках :( Според едно от мненията е опасно да си правим квас вкъщи, защото има вероятност да се развъдят опасни за здравето ни микроорганизми. Е, колко е вярно не знам, но за момента се отказах. Има някакъв вариант да се направи нахутена мая, а за соден хляб - мисля, че не е препоръчително ежедневната му консумация. Аз от време на време меся содена питка с кисело мляко - мнооооооого вкусна :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ами Ивенце, аз съвсем не мога да се съглася с това мнение. То е като да се твърди, че е по-добре да се лекуваш с антибиотик вместо с чесън, защото чесъна може да ти навреди. Излиза, че каквото природата създава е опасно за здравето ни, а изкуствената химия не е. Ще имат много здраве от мен тези хора. Сещам се за един филм който гледах с извадки от статистически данни за Щатите. Чувала ли си да ти казват, че приемът на много витамини може да бъде опасен за здравето? Аз да. Е в този филм сравняваха починалите от уж предозиране с витамини за последните 50-тина години май беше с тези, които са починали само от СТРАНИЧНИ ефекти на лекарства. Цифрите бяха 10 души към над 200 хиляди. Та, аз предпочитам да се тровя с натурални микроорганизми, отколкото с изкуствено създадени такива, живяли в пакетче съмнително дълъг период от време. :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Радвам се, че имаш твърда позиция:) Аз все съм много колеблива:) Писах ти просто, защото не бях сигурна, че си обърнала внимание, информационно, не задължаващо. Дано си ме разбрала:) Иначе аз се каня да пробвам хляб с квас, най-малкото от любопитство реших, че някой път ще пробвам...абе ослушвам се още хахаха
    Когато прочетох статията разпитах баба ми как са приготвяли хляб като е била малка - правили са си хмелова мая, пекли са на пещ (когато останат въглени само)по няколко хляба. Този хляб тя не го е опитвала от 17-годишна...ние няма да го опитаме вероятно :(
    Но квасения ще пробваме.
    Сега най-често меся по една рецепта с яйце и след твоите бисквити реших да заместя яйцето с ленено семе. Ами получи се много добре :)

    ОтговорИзтриване
  9. Разбира се, че те разбрах Иве, аз просто си заявявам позицията твърдо и открито. :-)
    Бравос за лененото семе! Само така!
    Можеш ли да питаш баба си по-подробно за хмела? Ето в новия пост Аелис предлага да го намерим в аптека изсушен. Дали ще стане така? Въобще питай я за тяхната технология, ако може. :-)

    ОтговорИзтриване
  10. Не бях прочела последния ти коментар по темата до днес. Затова чак сега мога да ти отговоря. Говорих с баба ми, но за съжаление не може да ми помогне с информация, тъй като тя самата не е правила такава мая. Помни само, че след "обработката" на хмела (дали е варене, киснене, запарка или друго не помни) се смесвала с царевица и се сушала на слънце, каза че се получавали гранулки мая :) Това е за съжаление. Аз се каня да пробвам някоя рецепта от нета за нахутена мая, да видим кога.

    ОтговорИзтриване