Страници

събота, 25 юни 2011 г.

Суровоядска слънчогледова майонеза

   Тия дни нямам много нови суровоядски проникновения, които да съм успяла да опитам. Новите ми открития са предимно свързани с месо (печено пиле с барбекю марината) и разни експерименти като спанак с ориз на фурна с бешамелова заливка (страхотна рецепта) и гювеч с нахут (моя измишльотина, но стана вкусно). Повечето се получиха доста добре и скоро ще споделя някои от тях. Сега обаче съм решила да напиша за нещо суровичко.
   От много отдавна мисля да споделя тази рецепта, но все отлагам. Дали защото съм писала вече за бадемовата майонеза или просто вече тази тема ми е тривиална (от често правене), не знам. Реших обаче, че е редно да напиша и за нея, защото може би не всеки би се сетил, че и от слънчогледово семе може да се направи аналог. То е много, много по-евтино от бадемите, в случай, че тях не можете да си позволите и дори още по-лесно за използване. Стъпките с накисването и миенето са долу-горе същите, но е нужно доста по-малко киснене. Минимумът е около 3-4 часа, максимумът един цял ден. Семето ще отдели доста боклук и ципички. Добре е да изхвърлите колкото се може повече от тях. Аз това го постигам като след като са се накиснали семената, изхвърлям водата, пускам силно чешмата и пълня буркана догоре. Силната вода разбърква семето добре. Изчаквам няколко секунди да се уталожи и след това бавно започвам да излизам водата като така с нея излизат повечето ципички и боклуци. Правя това няколко пъти и след това прецеждам от водата. Така семето е готово за употреба. Можем да го оставим да покълне за ден два, с измивания помежду. Така ще е още по-добре. Ако ли не слагаме в блендера с вода, колкото да се върти сместа. Подправките като чесън, лук и синап на прах са по ваш избор. Зеленийките като магданоз и копър също. Слагаме и две-три лъжици шарлан или зехтин и пускаме блендера. После малко в хладилника, да "стегне" и е готова за филийки, салати, крекери и каквото друго ви се прииска.

Няма коментари:

Публикуване на коментар