Страници

сряда, 30 март 2011 г.

Как се прави ориз за суши

Оризът за суши всъщност не е кой знае какъв специален вид. Ако решите да си правите суши няма никакъв смисъл да си купувате от онзи скъпия ориз в картонена кутия на който пише "Ориз за суши". Е, ако искате да сте съвсем оригинални и държите всичко да е от Япония, в някои специализирани магазини продават японски ориз за суши. Но да отбележа - това не е нито дивия ориз, нито някакъв азиатски вид с дълго зърно. Оризът за суши е с къси, по-обли зърна, на мен най-много ми прилича на нашия бисерен ориз. Затова аз купувам какъвто и да е вид стига да е с къси зърна. Този, който ще ви покажа тук изглеждаше добре, но нещо много му се начупиха зърната при миенето, а щях да имам гости и нямаше как да правя нов. Та, да пристъпим към същинската част.

1. Първата много важна стъпка при приготвянето на ориз за суши е миене. Слагаме желаното количество (за 4-ма души би трябвало да са достатъчно около 3 чаши ориз, но аз правя по повечко и слагам цял пакет) в един гевгир/цедка и взимаме съд, на който гевгирът пасва, най-добре тенджера. Ако има как да е с две дръжки и да си стои сам на тенджерата, така ще ви е най-удобно. Но става и с цедка с една дръжка.  Оризът трябва да се мие, докато водата, която изтича през него е що-годе чиста и ясна. Между всяка смяна на водата е добре да се разбърква и претрива с ръка, за да може при търкането едно в друго зърната да свалят излишното нишесте.
2. Когато оризът е добре измит трябва да се остави известно време да изсъхва (аз го оставям в гевгира) за около 30 мин. През това време можем да направим "подправката" за ориза. Към 1/3 чаша оризов оцет се прибавят 3 супени лъжици захар и 1 чаена лъжичка сол. Tова се слага в тенджерка и се загрява на котлона, докато се разтопи захарта. Не трябва да завира! Щом захарта се стопи се маха и се оставя да изстине.

3. След като е поизсъхнал, оризът се слага в тенджера с вода в съотношение 1:1,1 т.е. количеството на водата е само с 10% повече от това на ориза. Това е по японската технология. Не мен лично обаче това ми се струва малко и слагам по 1,5 чаши вода на една чаша ориз. Моята приятелка Анита, която също прави суши слага мисля дори по 2 чаши вода на една чаша ориз. Но не прекалявайте. Слага се на котлона и докато завира може да се поразбърква, но веднъж заври ли не трябва да отваряте много капака. Оризът се вари на тих огън, докато водата се попие. В зависимост от количеството ориз, което правите това може да отнеме от 5 до 10 минути средно. Това за мен е най-трудната част, хем да не го прегоря, хем да е попил водата. Но с времето човек започва да ги усеща тези неща. Щом смятате, че е готов, отваряте, разбърквате веднъж, затваряте и оставяте да престои около 10-20 мин.    

4. Изсипвате ориза в купа, която е най-желателно да е дървена и с плоско дъно. Аз за щастие имам такава, преди време си бях купила за салати, защото много обичам дървото. Тя е различна от японските, защото те са плитки и с много широко дъно, но смятам, че върши достатъчно добра работа. Не трябва да се използва метална купа, защото оризът реагирал с метала (казват японците). Предполагам, че ако нямате дървена тогава най-добре пластмасова. Изсипвате и подправката към него и започвате да го бъркате с движения подобни на рязане с нож. Бърка се с дървена шпатула, най-добре ако имате леко заострена отпред (такива са японските), но и да нямате, предполагам че е почти същото с нормална дървена шпатула за готвене. Бъркането е много забавно, защото трябва с една ръка да бъркаш (все едно режеш с нож), а с другата ръка да вееш с ветрило ориза. Не се шегувам! За това, разбира се, си има причина - така оризът става лъскав и изстива по-бързо, докато се бърка.

5. Оризът ви за суши е готов! Трябва да е станал много лепкав и да е с леко кисело-сладък вкус. Най-добре е да се използва веднага, но ако трябва да почака се покрива с навлажнена кърпа, докато сте готови да завивате суши.

   

Няма коментари:

Публикуване на коментар