Страници

сряда, 23 март 2011 г.

Супа за работа

Ники обича да взима храна от вкъщи със себе си за обяд на работа. Така не му се налага да се съобразява с колегите си кой кога ще обядва, не му се налага да мисли къде и какво ще яде, знае какво има в храната му, яде по-разнообразно, а и в повечето случаи излиза доста по-евтино. Имахме обаче проблем с това, че трябваше да е най-вече по-суха храна, защото там няма къде си я стопли. Напоследък обаче, 'откраднахме' идеята на едни наши чуждестранни приятели и използваме най-обикновен термос за течности за целта. Оказа се, че върши прекрасна работа. Ако сипя храната вряла дори му се налага да чака да поизстине, когато го отвори. Вече успешно сме изпитали как става със супа, а дори и тази седмица с кебап. Когато е супа му я пасирам, за да му е още по-лесно. Днес му сготвих една такава супа, която споделям с вас и до края на работната седмица няма да го мисля. Голям кеф! 
Тези супи са гениален начин да 'очистя' хладилника, защото слагам какъвто зеленчук ми дойде пред очите. Взимам тенджерата и пълня наред. Като ще я пасирам не ми се налага и да я режа на по-дребни парченца и има по-малко занимавка.
Днешната супа се състоя от една средна глава броколи, солидно парче тиква, 2 стъбла целина, един лук, 4-5 скилидки чесън, 2-3 картофчета за вкус, пулпата от 2 моркова и 2 ябълки*, мъничко олио, подправки - червен пипер, черен пипер, чубрица, кимион**, морска сол.
След като стана готова така добре ухаеше, че не се стърпях да си сипя една купичка и на мен. Докато беше още много гореща сложих овесени ядки, които се накиснаха добре, докато стане време да я ям. Беше ми много вкусно. :-)
*Отскоро правя сок сутрин на Ани преди закуска - морковче и ябълка. Най-накрая имам известен успех с това да я накарам да пие сокове, та дано продължаваме в този дух. Естествено пулпата ми е много неприятно да трябва да я хвърля. Суровоядците я използват в своите крекери и хляб изсушени в дехидратор, но докато успея да си набавя такава машинка, се чудех по какъв начин да я употребя. И днес го открих!
**Напоследък се опитвам да експериментирам и с някои различни подправки и сега на дневен ред ми е кимиона. Ще го видите да присъства в много рецепти тук най-вероятно. Страхотно мирише просто. Пристрастяващо някак. 
Тия дни имахме гостенка от Англия и тя ни направи къри в индийски стил. То вече е станало до голяма степен част от английската ежедневна кухня (да не кажа традиционна хайде), разбира се в поангличанчения му вариант. Ние сме му големи фенове. В него се използва доста кимон... Мммм!

Няма коментари:

Публикуване на коментар