Страници

събота, 19 март 2011 г.

Салата с кълнове от люцерна 2


Още една вариация с люцерната, но с малко по-млади кълнове, около 4-ти ден.
Сложих морков, тиквено семе, чесън и кълновете. Тази комбинация ми беше предложена с майонеза, но ми беше свършила. Овкусих само с оцет този път.

5 коментара:

  1. Ето тази салатка изглежда много апетитно в моите очи:)Аз сега си експериментирам с разни салати е се получават изключително вкусни неща. А ти мазнина не слагаш ли? Аз като не съм фен на зехтина ползвам нерафинирано слънчогледово олио и други такива. Питам, защото нали полезните съставки от моркова се усвояват с помощта на мазнина...

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се, че ти харесва салатата. Дай някоя идея от твоите експерименти - много ще се радвам. За мазнината - понякога слагам зехтин, но тъй като променя доста вкуса на някои неща за мен, го използвам не много често в салатите. Гледам на други места да го оползотворя и така да го включва в менюто ни. Сега с майонезата от бадеми ми е голям кеф, защото там не мирише.
    Не знаех, че тук може да се купи нерафинирано слънчогледово олио - откъде?
    Това за полезните съставки на моркова и усвояването им го чувам сега от теб, не бях го чувала преди. Макар че като се замисля витамин Е е мастно разтворим наистина.

    ОтговорИзтриване
  3. Първо за моркова и мазнината - от няколко източника съм го чувала (включително професор Мермерски)и съм убедена на 99% :)
    Слънчогледово нерафинирано олио вземам от Карфур. Колко е добро не знам, но определено си бие на сурово - усеща се вкусът на слънчогледови семки, 0,5л 2лв и нещо.
    Салатките ми не са толкова смели като твоите, но ето идейка: зелена салатка, 1 тиквичка (сурова), репички, шепа слънчогледови кълнове, ръжени кълнове, 1 голяма слилидка чесън, морска сол, олио, оцет. На мен ми беше невероятно вкусна :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ей, това тъкмо ми е в списъка за нови опити - суровата тиквичка. Тия дни исках да направя и аз салата с нея. Много готино, че и ти си я открила. Възразяваш ли да публикувам салатата, ако я направя? Не гарантирам, че няма да направя някоя промяна обаче, защото в кухнята - и аз не знам накъде ще ме завее вятъра. :-)
    За морковите - не исках да прозвучи, че не ти вярвам, просто не бях го чувала, но определено има смисъл и ще си взема поука. А олиото - 100 % ще си го купя още следващия път като съм там. От нормалния щанд с олио ли е?

    ОтговорИзтриване
  5. Да, на него щанд е.
    Не възразявам да публикуваш салатата :) А колкото до промените в нея - и аз почти винаги добавям или махам нещо от разни рецепти, така че те разбирам:)
    А, тиквичката сигурно ще ти хареса, за мен бе едно много приятно откритие вкуса на суровата такава.

    ОтговорИзтриване